Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Ά. Συρίγος στο Πρώτο για Κ. Καραμανλή: Το τέλος μιας εποχής για την ΝΔ και τον τόπο – Δεν τελειώνει ο πολιτικός του βίος (audio)


«Θεωρώ ότι είναι το τέλος μιας εποχής για να είμαι ειλικρινής, μιας εποχής για τη Νέα Δημοκρατία βεβαίως αλλά και για τον τόπο» δήλωσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, για την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην είναι ξανά υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές.

«Υπήρξε μία σταθερά μέσα στη Νέα Δημοκρατία για όλα αυτά τα χρόνια. Άκουσα ένα ερώτημα, αν ο Καραμανλής στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία, μου φάνηκε αστείο. Ο Καραμανλής είναι η Νέα Δημοκρατία. Από κει και πέρα, όποτε και να έφευγε, αν έφευγε το 2019 παραμονές των εκλογών, θα δημιουργείτο πρόβλημα για ποιο λόγο φεύγει τώρα, οποτεδήποτε και να έφευγε επειδή ακριβώς είχε αυτή την πορεία που είχε, θα δημιουργείτο το ερώτημα τι γίνεται, γιατί φεύγει» προσέθεσε ο κ. Συρίγος, ο οποίος κρατάει, είπε, ότι ο κ. Καραμανλής ανέφερε «σταματάει η κοινοβουλευτική μου πορεία», που σημαίνει, τόνισε ο υφυπουργός, ότι ο πρώην Πρωθυπουργός θα συνεχίσει να έχει παρουσία στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

«Παραμένει ένας εξαιρετικός αναλυτής του τι συμβαίνει, παρακολουθεί τα πάντα, έχει άποψη, τα αναλύει με καίριο τρόπο. Ας μείνουμε σε αυτό που είπε ότι τελειώνει ο κοινοβουλευτικός του βίος, όχι ο πολιτικός του βίος» τόνισε ο κ. Συρίγος.

Σχετικά με την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία και στη χώρα μας, ο κ. Συρίγος εξέφρασε την άποψη ότι το μήνυμα που πέρασε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών με διαφορετικό τρόπο στην κάθε πλευρά, είναι ότι κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το μήνυμα προς την Τουρκία, ήταν «μη δημιουργούμε προβλήματα στην ενότητα του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και την Φινλανδία, μην παίζουμε με τη Ρωσία και το μήνυμα σε εμάς, είστε στρατηγικός πυλώνας για τη στήριξη όλης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Γιατί η Αλεξανδρούπολη αυτή τη στιγμή είναι η κύρια οδός που στηρίζει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» σύμφωνα με τον κ. Συρίγο.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Συρίγος, τόνισε ότι υπάρχει ένα στρατηγικό επίπεδο το οποίο δεν αλλάζει.

«Η τουρκική απειλή παραμένει. Η Τουρκία εξακολουθεί να επιμένει στο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο. Οι επιστολές Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ με τις οποίες αμφισβητούν οι Τούρκοι τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου παραμένουν. Η απειλή για casus belli παραμένει, όπως παρέμενε όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια, παρά την περίοδο ύφεσης που είχαμε το 2000, πρωτοετέθη το 1996. Επομένως, σε επίπεδο στρατηγικής, η στρατηγική της Τουρκίας δεν αλλάζει. Οι αμφισβητήσεις είναι όλες πάνω στο τραπέζι και είναι ισχυρές. Αντιθέτως, μπορεί να υπάρξει σε τακτικό επίπεδο μία περίοδος ύφεσης. Συνήθως ξεκινάει με συζήτηση επί θεμάτων ήσσονος σημασίας. Το 1999 είχαμε ξεκινήσει με μία σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, κάτι το οποίο δεν είναι πολιτικό πρόβλημα, αλλά ένα καθημερινό πρόβλημα που αφορά σε αρκετό κόσμο. Είχαμε συζητήσει θέματα συνεργασίας σε τουρισμό, σε αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Συνήθως ξεκινάς από αυτά τα θέματα. Το πρόβλημα είναι όταν φτάνεις πάλι στον πυρήνα των προβλημάτων και εδώ υπάρχει μια τρομερή διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Ελλάδα λέει εγώ συζητάω μόνο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία σου λέει ναι να τη συζητήσουμε αλλά να δούμε πρώτα σε ποιον ανήκουν τα νησιά. Αυτό δεν μπορείς να το συζητάς» συμπλήρωσε ο κ. Συρίγος.

Σχετικά με τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, ο κ. Συρίγος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν δείγματα πως θα τελειώσει. «Ούτως ή άλλως, προσωπικώς πιστεύω ότι θα πάμε σε μία παγωμένη διένεξη, δηλαδή δεν θα υπάρξει συμφωνία ειρήνης στο τέλος της ημέρας, οι δύο πλευρές θα κρατήσουν τις θέσεις τους και θα είναι μια γραμμή ανακωχής όποτε γίνει. Αλλά αυτή τη στιγμή ως έχουν τα πράγματα, αυτό δεν δείχνει να είναι στον άμεσο ορίζοντα. Δηλαδή είναι πιθανόν στο τέλος του 2023 να εξακολουθούμε να συζητούμε με τους ίδιους όρους» ανέφερε ο κ. Συρίγος.

Στην εσωτερική επικαιρότητα και σε σχέση με την καθηγήτρια του ΑΠΘ, η οποία καταγγέλλει ότι φοιτητές της, την κρατούσαν όμηρο, επί δίωρο, επειδή τους έκοψε σε εξετάσεις, ο κ. Συρίγος δήλωσε πως «είναι κοινός τόπος ότι στα πανεπιστήμιά μας υπάρχουν μειοψηφικές ομάδες εξαιρετικά βίαιες πολλές φορές και επιθετικές, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν ακριβώς δια της βίας τις απόψεις τους».

«Υπάρχει ένα ολόκληρο πλέγμα διατάξεων στο οποίο μπορεί κάποιος να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις σε αυτούς τους φοιτητές, από μία επίπληξη, από το να του πεις ότι δεν μπορείς να δώσεις κάποια μαθήματα αυτό το εξάμηνο, από το να τον απομακρύνεις από το πανεπιστήμιο. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Συνήθως οι περισσότερες τιμωρίες αφορούν σε θέματα αντιγραφής κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Θεωρώ ότι εδώ υπάρχει έδαφος για να εφαρμοστούν οι διατάξεις αυτές, οι οποίες έχουν ψηφιστεί από το 2021 και να δούμε πώς εφαρμόζονται στην πράξη. Πρέπει να καταλάβει κάποιος ότι έχει ευθύνη και έναντι της κοινωνίας και έναντι του Πανεπιστημίου» ανέφερε ακόμα ο κ. Συρίγος.

Επιπλέον, προσέθεσε ότι μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο εδώ και αρκετό καιρό, για λόγους προστασίας των έργων που γίνονται στη βιβλιοθήκη της πρώην καταλήψεως του Βιολογικού, υπάρχει επί μονίμου βάσεως αστυνομική δύναμη. Η συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, είναι ένα θέμα που αφορά στον τρόπο που λειτουργεί ένα πανεπιστήμιο, σημείωσε ο Υφυπουργός. «Πιστεύω ότι είναι πρωτίστως θέμα των καθηγητών. Θεωρώ ότι εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε τα εργαλεία για να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να το προσεγγίσουμε. Είναι και παιδαγωγικό θέμα. Δηλαδή πρέπει να περάσει ένα μήνυμα προς αυτούς τους ανθρώπους, προς αυτές τις βίαιες ομάδες, ότι όχι μόνο αυτό που κάνουν δεν είναι αποδεκτό, αλλά έχει και κυρώσεις. Γιατί εκείνο που κυριαρχεί είναι η έννοια της ατιμωρησίας» είπε καταλήγοντας ο κ. Συρίγος.





Source link