Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Τα κριτήρια για την επιλογή του τύπου Λυκείου απο τους μαθητές

ΕΠΑ.Λ. VS Γενικό Λύκειο”. Τι να επιλέξω από αυτά τα δύο; Τι μου προσφέρει το ένα και τι το άλλο; Αυτά είναι δύο από τα ερωτήματα που μπορεί να θέσει κάποιος σε μια συζήτηση σχετική με αυτούς τους δύο τύπους λυκείου. Τι στα αλήθεια, όμως, μπορεί να μου προσφέρει το ένα και τι το άλλο, είναι κάτι που ίσως πολύ λίγοι γνωρίζουμε“.

Για τα παραπάνω μίλησε στην ΕΡΤ ο Ιωάννης Μπετούνης, Bsc Μηχανολόγος Μηχανικός, Msc Ρομποτικής, υποψ. Διδάκτορας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με αφορμή την εθελοντική δράση σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων σχετικά με τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό.

Τόνισε οτι “αν δούμε ξεχωριστά αυτά τα δύο σχολεία, τα μεν γενικά λύκεια προσφέρουν καλύτερη γνώση στα μαθήματα γενικής παιδείας και τα δε ΕΠΑ.Λ. καλύτερη γνώση στα τεχνικά μαθήματα ειδικότητας. Επίσης, τα γενικά λύκεια, στο τέλος, προσφέρουν στους μαθητές το απολυτήριο λυκείου και τα ΕΠΑ.Λ. προσφέρουν το απολυτήριο του γενικού λυκείου, και, επιπλέον, το πτυχίο της ειδικότητας που τελείωσε ο μαθητής.

Αν εξετάσουμε το τελευταίο, δηλαδή το ποια πιστοποίηση προσφέρουν στο τέλος τα δύο αυτά σχολεία, (απολυτήριο λυκείου και πτυχίο της ειδικότητας), θα δούμε ότι το ΕΠΑ.Λ. υπερτερεί έναντι του γενικού λυκείου. Για παράδειγμα, αν κάποιος επιλέξει να μπει στο δημόσιο μέσω μιας προκήρυξης για θέση με απαίτηση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο απόφοιτος του γενικού λυκείου και ο απόφοιτος του ΕΠΑ.Λ. έχουν ίδιες πιθανότητες να διεκδικήσουν εξίσου την ίδια θέση.

Αν, όμως, η θέση στο δημόσιο αφορά μια συγκεκριμένη ειδικότητα με σπουδές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τότε ο απόφοιτος του γενικού λυκείου δεν μπορεί να τη διεκδικήσει, γιατί δε διαθέτει το απαραίτητο πτυχίο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στον ιδιωτικό τομέα. Εν κατακλείδι, ο απόφοιτος του ΕΠΑ.Λ., έχει διπλάσιες πιθανότητες να εργασθεί μετά το πέρας των σπουδών του. Το επόμενο που πρέπει να εξετάσει κάποιος είναι οι γνώσεις που παρέχουν τα δύο αυτά σχολεία, οι οποίες θα αποτελέσουν και τα απαραίτητα εφόδια για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια.

Τα γενικά λύκεια προσφέρουν, όπως προαναφέραμε, γνώσεις γενικής παιδείας, όπως μαθηματικά, φυσική, χημεία, κλπ και τα ΕΠΑ.Λ. προσφέρουν γνώσεις για εξειδίκευση στην ειδικότητα. Αυτό σημαίνει ότι για ορισμένες ειδικότητες μηχανικών, κυρίως, ο μελλοντικός φοιτητής, εάν είναι απόφοιτος του γενικού λυκείου θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στα μαθήματα ειδικότητας και αν είναι απόφοιτος του ΕΠΑ.Λ., θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στα μαθήματα γενικής παιδείας.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το επάγγελμα του μηχανολόγου μηχανικού. Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στο πρόγραμμα σπουδών του ΑΠΘ, για την ειδικότητα του μηχανολόγου μηχανικού και συγκεκριμένα στα πρώτα έξι εξάμηνα, θα μπορέσει να δει ότι τα δέκα (10) από τα τριάντα ένα (31) συνολικά μαθήματα αφορούν αμιγώς μαθήματα γενικής παιδείας και τα υπόλοιπα εικοσιένα (21), μαθήματα ειδικότητας. Τα μαθήματα ειδικότητας, όμως περιέχουν και αυτά μαθηματικά, αλλά ούτως ή άλλως, τα μαθηματικά αυτά είναι η εξέλιξη των μαθηματικών που κάνανε στα αντίστοιχα μαθήματα στο ΕΠΑ.Λ. .

Είναι αρκετοί οι φοιτητές αυτών των ειδικοτήτων οι οποίοι, καθώς φοιτούν στην σχολή, συμβουλεύονται τα βιβλία που είχανε στο ΕΠΑ.Λ. στην αντίστοιχη ειδικότητα. Ειδικότερα , για τους μηχανικούς που θα βγουν από το πανεπιστήμιο, η επιπλέον γνώση που θα αποκτήσουν επάνω στην ειδικότητα τους από το ΕΠΑ.Λ., θα τους δώσει ένα επιπλέον εφόδιο για την εργασία που θα κάνουν στη συνέχεια. Υπάρχουν , όμως , και ειδικότητες μηχανικών στους οποίους θα ήταν πολύ κακή επιλογή να επιλέξουν το γενικό λύκειο. Μια τέτοια ειδικότητα, για παράδειγμα, είναι ο μηχανικός υπολογιστών.

Το γενικό λύκειο δεν θα του παρέχει καμία γνώση στην ειδικότητα των υπολογιστών, ενώ το ΕΠΑ.Λ έχει όλα εκείνα τα απαραίτητα προπαρασκευαστικά μαθήματα που χρειάζεται ένας εκκολαπτόμενος μηχανικός υπολογιστών. Η επιλογή του λυκείου, λοιπόν, εξαρτάται από κάποιους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν από τους γονείς και από τους ίδιους τους μαθητές. Η σωστή επιλογή του λυκείου θα βοηθήσει στην επίτευξη των μελλοντικών στόχων του μαθητή για το επάγγελμα που θέλει να ακολουθήσει“.





Source link