Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Στην παραλία του Μάλεμε ξεβράστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους

Στην παραλία του Μάλεμε στα Χανιά ξεβράστηκαν τα συντρίμμια του μικρoύ μονοκινητήριου αεροσκάφους που κατέπεσε χθες στη θαλάσσια περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους οι δύο επιβαίνοντες.

Το άδειο κουφάρι του αεροσκάφους, το έβγαλαν στην ακτή τα θαλάσσια ρεύματα μόλις 100 μέτρα από το στρατιωτικό αεροδρόμιο. Στο σημείο όπου έχουν εκβραστεί τα συντρίμμια του βρίσκονται ήδη εμπειρογνώμονες αεροπορικών ατυχημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο:

Μάλεμε

Τι προκάλεσε την πτώση του μονοκινητήριου

Μία πρώτη εκτίμηση για τις αιτίες του δυστυχήματος στο Μάλεμε Χανίων, όπου κατέπεσε χθες στη θαλάσσια περιοχή ελαφρύ μονοκινητήριο αεροσκάφος, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους οι δύο επιβαίνοντες, επιχειρεί ο εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων Παντελής Φραγκούλης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Φραγκούλης απαρίθμησε μια σειρά λαθών και παραλείψεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά έκανε λόγο λάθος και κακό σχεδιασμό της πτήσης. Όπως εξήγησε, τα αεροπλάνα αυτά πετούν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν όμως το αεροπλάνο έφτασε στα Χανιά, ήταν ήδη νύχτα.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, τα αεροπλάνα αυτά είναι υπερελαφρά και ο χειριστής τους πρέπει να έχει άδεια χειριστού υπερελαφρών αεροπλάνων.

Επιπλέον, βασικό είναι όταν πετούν πάνω από θάλασσα, και οι δύο χειριστές πρέπει να φορούν σε όλη τη διάρκεια της πτήσης ατομικό σωσίβιο.

«Δεν ξέρω αν τηρήθηκαν όλα αυτά τα μέτρα προκειμένου αυτή η πτήση να τερματιστεί ασφαλώς», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ποιος έδωσε άδεια να πετάξει το μονοκινητήριο στη διάρκεια της νύχτας- δεδομένου ότι πετούν μόνο στη διάρκεια της ημέρας- απάντησε ότι όλα τα αεροσκάφη υποβάλλουν σχέδιο πτήσεως το οποίο είναι στην κρίση του χειριστή. «Δεν μπορεί να του πει κανένας να μην πετάξει», ανέφερε σημειώνοντας ότι εφόσον έχει άδεια χειριστή υπερελαφρών αεροπλάνων είναι υπεύθυνος των πράξεών του.

«Συνεπώς ήταν λάθος χειρισμός του χειριστή και του συνεπιβάτη να φύγουνε και να μην καθορίσουν την ώρα προσγείωσης για ένα πολύ μεγάλο ταξίδι που έκαναν, σε πτήση άνω των 2,5 ωρών, και να φτάσουν στα Χανιά νύχτα», συμπλήρωσε. «Δεν ξέρω εάν ο χειριστής είχε εμπειρία να πετάξει νύχτα», ανέφερε επίσης.

Σε άλλη ερώτηση, για το αν το αεροδρόμιο του Μάλεμε είχε φώτα προσγείωσης, ο κ. Φραγκούλης απάντησε ότι το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είναι στρατιωτικό και δεν επιτρέπεται να προσγειωθείς εάν δεν υπάρχει σχετική άδεια.

Βίντεο ντοκουμέντο λίγο πριν την πτώση – Ποιοι ήταν οι επιβαίνοντες

Οι δύο επιβαίνοντες του μικρού διθέσιου αεροσκάφους που βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Μάλεμε στα Χανιά, είχαν τραγικό τέλος.

Το βράδυ της Πέμπτης (9/11) εντοπίστηκαν νεκροί, δεμένοι στα καθίσματα του αεροσκάφους στο οποίο επέβαιναν, στη θαλάσσια περιοχή του Μάλεμε, λίγα μέτρα από το αεροδρόμιο της αερολέσχης. Οι επιβαίνοντες ήταν 61 και 66 ετών.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, πρόκειται για τον πιλότο Θεόδωρο Πάντο (πρόεδρο της αερολέσχης Δυτικής Αττικής) και τον συνεπιβάτη, οι οποίοι βρέθηκαν δεμένοι στα καθίσματά τους μετά την πτώση. Οι δύο άτυχοι άνδρες δεν κατάφεραν να βγουν από το αεροσκάφος πριν την πτώση.

«Ήταν βράδυ, επικρατούσε σκοτάδι, το οποίο δημιουργεί παραίσθηση, βέρτιγκο (σ.σ. ίλιγγος) και φέρνει τέτοιες καταστάσεις. Αυτό ίσως είναι η αιτία της βίαιης πρόσκρουσης του αεροσκάφους με το νερό», είπε ο Κοσμάς Κιμιωνής, πρώην Πρόεδρος της Αερολέσχης Χανίων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για το περιστατικό.

Τα λεπτά λίγο πριν από τη μοιραία πτώση του ιδιωτικού αεροσκάφους στη θάλασσα του Μάλεμε, στην Κρήτη, καταγράφονται σε βίντεο κλειστού κυκλώματος στην περιοχή του Ταυρωνίτη.



Source link