Τους λόγους για τους οποίους το προδικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την παράταση της κράτησης της Εύας Καϊλή εξήγησε ο Βέλγος συνήγορός της Σβεν Μαρί μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ. Ο Σβεν Μαρί αναφέρθηκε επίσης στο πώς λειτουργεί δικαιοσύνη σε σχέση με τους φακέλους των υποθέσεων, αλλά και στο γιατί η Ελληνίδα ευρωβουλευτής βλέπει την κόρη της δύο φορές το μήνα.
Για 7.500 σελίδες δικογραφία έκανε λόγο ο Βέλγος συνήγος της Εύας Καϊλή μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ και την Ειρήνη Ζαρκαδούλα. Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί η Εύα Καϊλή όταν βρήκε την βαλίτσα με τα χρήματα κάλεσε τον πατέρα της και όχι την αστυνομία, ο κ. Μαρί σημείωσε ότι δε θα κάνει σχόλιο σχετικά με το περιεχόμενο του φακέλου, ενώ εξήγησε τον λόγο που βλέπει την κόρη της δύο φορές τον μήνα και όχι καθημερινά.
«Ανθρώπινα πρέπει να καταλάβουμε ότι μία μητέρα σε αυτό το στάδιο , η οποία δεν έχει διαπράξει φόνο, η οποία έχει διαπράξει τρομοκρατική ενέργεια , η οποία δεν είναι έμπορος ναρκωτικών, η οποία είναι μία γυναίκα η οποία ήταν αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η οποία έγινε σήμερα ένα είδος τροπαίου κι ένα σύμβολο… πιστεύω ότι πρέπει να σκεφτούμε και τον ρόλο της μαμάς που έχει, έναν ρόλο που έπαιζε πολύ καλά» ανέφερε ο Σβεν Μαρί και προσέθεσε ότι «σήμερα λοιπόν είναι ταλαιπωρία εάν βλέπει το παιδί για μία ώρα, είναι μία ταλαιπωρία μετά από 35 λεπτά όταν πρέπει να φύγει. Τώρα λοιπόν η Εύα Καϊλή βλέπει το παιδί της δύο φορές τον μήνα, για δύο ή τρεις ώρες. Αυτή είναι η δυνατότητα που προσφέρει η φυλακή και την παίρνει όπως την πήρε το περασμένο Σάββατο».
Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχουν δύο λόγοι που η κ. Καϊλή παραμένει στη φυλακή, είπε ο δικηγόρος. «Ο πρώτος είναι για να μην εξαφανίσει αποδείξεις και ο δεύτερος ότι δεν πρέπει να έρθει σε επαφή και συνεννόηση με ανθρώπους που ενδεχομένως θα μπορούσαν να συλληφθούν ή να καταθέσουν».
«Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να εξαφανίσει. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσε να τα εξαφανίσει. Το δεύτερο σημείο είναι η επαφή με τους άλλους πρωταγωνιστές της υπόθεσης ή με μάρτυρες. Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί εδώ και πολύ καιρό. Πρώτον, η κυρία Καϊλή έχει τηλέφωνο στο κελί της, όπως και οι άλλες κρατούμενες στη φυλακή. Εάν κάποια στιγμή θέλουν να συνομιλήσουν με άλλα άτομα, διαθέτει τηλέφωνο και μπορεί να το κάνει. Όμως δεν το έκανε ποτέ. Πρέπει να ξέρουμε ότι όλες οι τηλεφωνικές τις συνομιλίες καταγράφονται και τις ακούει η αστυνομία. Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να παραμένει κρατούμενη όλους αυτούς τους μήνες η κυρία Καϊλή. Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο. Θα μπορούσε εύκολα, περιμένοντας μέχρι να γίνει η ακρόαση άλλων ανθρώπων. Θα μπορούσε η κράτησή της να γίνει στο σπίτι της. Έτσι θα είχε την ευκαιρία να βλέπει το παιδί της κάθε μέρα. Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό. Πρόκειται για ένα παιδί που θα γίνει σύντομα δύο ετών».
More Stories
Γ. Γεραπετρίτης: Άμεσος και ειλικρινής ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία – Χ. Φιντάν: Να μετατρέψουμε την αιώνια γειτονιά μας σε αιώνια φιλία
Χ. Φιντάν σε Γ. Γεραπετρίτη: Να μετατρέψουμε την αιώνια γειτονιά μας σε αιώνια φιλία
Σ. Βούλτεψη στο Πρώτο: Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας (audio)