Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Δημιούργησαν το «Έξυπνο» κράνος για ποδήλατα

Στην δημιουργία ενός «έξυπνου» κράνους για τα ποδήλατα, προχώρησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιδιώκοντας να συμβάλλουν στην αύξηση ανθεκτικότητας της κοινωνίας απέναντι στην κλιματική κρίση. Πρόκειται για ένα κράνος το οποίο καταγράφει συνεχώς παραμέτρους της υγείας και της απόδοσης του ποδηλάτη καθώς και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Στη συνέχεια, το κράνος αυτό δίνει οδηγίες για το πώς θα φτάσει κανείς στον προορισμό του με ασφάλεια και ταχύτητα.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ανδρέας Φλουρής μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Περίμετρο» για την πρωτοποριακή αυτή δημιουργία των ερευνητών του Πανεπιστημίου.

«Το κράνος αυτό είναι μία δημιουργική έρευνα τεσσάρων ετών του Πανεπιστημίου μας σε συνεργασία με πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού και σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να φοράνε πιο συχνά κράνος όταν κάνουν ποδήλατο, γιατί όπως ξέρουμε ο περισσότερος κόσμος δεν φοράει. Το κράνος αυτό αισθάνεται τη θερμοκρασία του κεφαλιού αλλά και του σώματος μας , καθώς και το πόσο αγχωνόμαστε εμείς οι ίδιοι όταν κάνουμε ποδήλατο ανοίγοντας και κλείνοντας διάφορους αεραγωγούς που έχουν δημιουργηθεί στο κράνος. Ελέγχει με αυτόν τον τρόπο την ασφάλεια μας όταν κάνουμε ποδήλατο και επίσης μάς βοηθάει να φτάνουμε πιο γρήγορα στον προορισμό μας. Όταν η θερμοκρασία του σώματος μας ξεπεράσει τους 38 βαθμούς το κράνος ανοίγει τους αεραγωγούς για να ψύξει το σώμα μας και να το κρατήσει σε μία σταθερή θερμοκρασία. Το «έξυπνο» κράνος έχει στο πίσω μέρος του έναν «εγκέφαλο» και μέσω μιας εφαρμογής μπορεί να δώσει συμβουλές στον ποδηλάτη προκειμένου να γνωρίζει όλα τα στοιχεία που επικρατούν στο σώμα του αλλά το κυριότερο να οδηγεί με ασφάλεια και όχι με μεγάλη ταχύτητα».

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη





Source link