Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Μητσοτάκης: «Ελλάδα και Κύπρος είναι αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή»

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τη συνεδρίαση του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας και Κύπρου με επίκεντρο το Κυπριακό, μεταναστευτικό, οικονομία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στον απόηχο της Διάσκεψης του Παρισιού με αντικείμενο την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Την έντονη ανησυχία της Αθήνας και της Λευκωσίας για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης στη γύρω περιοχή εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά πάντα σύμφωνα με το ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Διαχωρίζουμε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό, δε θα κουραστούμε να το λέμε» είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Αθήνα στηρίζει την άμεση απελευθερώση των ομήρων χωρίς όρους, αλλά παράλληλα συνδράμει μέσω ανθρωπιστικών παύσεων και διαδρόμων βοήθειας τους άμαχους.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν σχετικές πρωτοβουλίες: «Έχουμε γεωγραφική εγγύτητα και σχέσεις αξιοπιστίας τόσο με το Ισράηλ όσο και με τον αραβικό κόσμο. Είμαστε αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή» είπε και πρόσθεσε ότι «έχουμε τη βούληση να συνδράμουμε εμπράκτως εφόσον αντιμετωπίσουμε τις αρκετές δυσκολίες που υπάρχουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε ότι η οριστική λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική με δύο κράτη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

«Διαφορετικά θα παράγει αίμα και πόνο η περιοχή» τόνισε.

Αναφορικά με το Κυπριακό ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η επίλυση αποτελεί σταθερή προτεραιότητα για την Αθήνα και κάλεσε για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Χαρακτήρισε παντελώς απαράδεκτη τη θέση για δύο κράτη στην Κύπρο και συμπλήρωσε ότι προσβλέπουμε στον ορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ ΟΗΕ για την επανένραξη των διαπραγματεύσεων.

«Θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε προκειμένου να αναχαιτιστούν οι μεθοδεύσεις που παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».



Source link