Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023, 13:31
Nέα τροπή έχει πάρει η υπόθεση της Ρούτζα Ιγκνάτοβα της εξαφανισμένης «Cryptoqueen» από τη Βουλγαρία που είναι στη λίστα των 10 πιο καταζητούμενων γυναικών του FBI και της Europol και η οποία έχει εξαφανιστεί από το 2017.
Σύμφωνα με ιστοσελίδα από τη Βουλγαρία, πατρίδα της Ρούτζα Ιγκνάτοβα, η υπόθεση της εξαφανισμένης «Cryptoqueen» έχει πάρει νέα τροπή. Η Ιγκνάτοβα είναι στη λίστα με τους δέκα καταζητούμενους φυγάδες του FBI καθώς κατηγορείται ότι εξαπάτησε εκατομμύρια επενδυτές, πείθοντάς τους να της στείλουν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων OneCoin την οποία είχε ιδρύσει.
Last year a former chief cop was murdered in Sofia. Documents found in his home states that the fugitive #OneCoin founder Ruja #Ignatova was murdered on a yacht in Greece in Nov 2018. Her body was dismembered and thrown in the Ionian sea. https://t.co/6fPgQePFlk @FBI @OCCRP
— birdbg (@birdbg2) February 17, 2023
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ignatova, η τελευταία εμφάνιση της οποίας ήταν το 2017, έχει πέσει θύμα δολοφονίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε γιοτ τον Νοέμβριο του 2018. Κατά το δημοσίευμα, μάλιστα, η σορός της γυναίκας από τη Βουλγαρία διαμελίστηκε και διασκορπίστηκε στη θάλασσα του Ιονίου.
Όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα βασίζονται στην αναφορά του αστυνομικού Λιούμπομιρ Ιβάνοφ ο οποίος έπεσε θύμα δολοφονίας τον Μάρτιο του 2022. Το έγγραφο εντοπίστηκε και κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών μετά τη δολοφονία.
Το χρονικό της εξαφάνισης
Οι ομοσπονδιακοί ερευνητές του FBI, κατηγορούν την καταζητούμενη, Ρούτζα Ιγκνάτοβα, ότι εξαπάτησε επενδυτές σε όλο τον κόσμο αποσπώντας τους περισσότερα από 4 δισ. δολάρια.
Η Ρούτζα Ιγκνάτοβα αγνοείται από το 2017, όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν ένταλμα σύλληψης. Το 2014, το κρυπτονόμισμα OneCoin άρχισε να προσφέρει στους επενδυτές προμήθεια, εάν πωλούσαν το κρυπτονόμισμα σε περισσότερα άτομα.
Αλλά οι πράκτορες του FBI λένε ότι το OneCoin ήταν ένα άχρηστο νόμισμα και δεν διασφαλίστηκε ποτέ από την τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιούν άλλα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ομοσπονδιακών εισαγγελέων, επρόκειτο ουσιαστικά για ένα σχέδιο που έχει χαρακτηριστικά επενδυτικής «πυραμίδας» μεταμφιεσμένο σε κρυπτονόμισμα.
«Χρονολόγησε τέλεια το σχέδιό της, εκμεταλλευόμενη την ξέφρενη κερδοσκοπία των πρώτων ημερών του κρυπτονομίσματος», δήλωσε ο Ντέιμιαν Γουίλιαμς, ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν.
Το FBI προσθέτει τους φυγάδες στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους όταν πιστεύει ότι το ευρύ κοινό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε δημοσιευτεί προσφέρονταν αμοιβή 100.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη της Ιγκνάτοβα. Αποτελεί τη μόνη γυναίκα στη λίστα των 10 πιο καταζητούμενων του FBI.
Οι πράκτορες του FBI πιστεύουν ότι η Ιγκνάτοβα ταξίδευε με ένοπλους φρουρούς ή συνεργάτες. Ο Τζέιμι Μπάρτλετ, ο οποίος ανέδειξε το θέμα με το podcast που έκανε για το του BBC, δήλωσε ότι η ανακοίνωση του FBI αύξησε τις πιθανότητες να συλληφθεί.
Ο Μπάρτλετ, ο οποίος ερευνά την υπόθεση εδώ και χρόνια, δήλωσε ότι ένας από τους λόγους που ήταν τόσο δύσκολο να εντοπιστεί η Ιγκνάτοβα είναι ότι εξαφανίστηκε με τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια τα οποία τη βοήθησαν να ξεφύγει από τον νόμο. «Πιστεύουμε επίσης ότι έχει υψηλής ποιότητας πλαστά έγγραφα ταυτότητας και ότι έχει αλλάξει την εμφάνισή της», και πρόσθεσε ότι υπάρχει πιθανότητα να μην είναι πλέον καν ζωντανή.
Η Ιγκνάτοβα εθεάθη για τελευταία φορά να επιβιβάζεται σε πτήση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα το 2017 και έκτοτε αγνοείται.
More Stories
Brexit: Τι θα ψήφιζε η Gen Z σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα
Μπιλ Γκέιτς: «Θα ζήσουμε πόλεμο ή πανδημία μέσα στα επόμενα 25 χρόνια»
«Ντόμινο» στην Ευρώπη λόγω συνοριακών ελέγχων στη Γερμανία;