Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Γ. Γεραπετρίτης: Σημαντικό για τις διμερείς μας σχέσεις να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας – Στις 18/9 η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν


Για μια νέα και θετική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Χακάν Φιντάν, που χαρακτήρισε «καρποφόρα»τη συνάντηση, που έγινε σε θετικό κλίμα. «Κάναμε διευρυμένη αξιολόγηση των σχέσεών μας. Μετά από δύο εβδομάδες, οι Ερντογάν και Μητσοτάκης θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη», είπε. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η συμφωνία κινείται σε 3 άξονες: αυτού του πολιτικού διαλόγου, της ενίσχυσης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της θετικής ατζέντας των συνομιλιών.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι είχαμε μια καρποφόρα συνάντηση και ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο. O κ. Χακάν έκανε λόγο για έναν αξιότιμο φιλοξενούμενο, επίλεκτο ακαδημαϊκό, ένας νομικό και γραφειοκράτη.

Όπως είπε «Είχαμε μια καρποφόρα συνάντηση στην οποία συζητήσαμε για διάφορα θέματα. Θέλω ξεκινώντας να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη χείρα βοήθειας που έδιναν κατά τους καταστροφικούς σεισμούς. Επίσης εύχομαι περαστικά για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη γειτονική χώρα και θέλω να σημειώσω ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε στη γείτονά μας. Αξιότιμοι εκπρόσωποι του Τύπου, στις σχέσεις μας με την Ελλάδα έχουμε ξεκινήσει μια νέα και θετική εποχή, όπως γνωρίζετε» και πρόσθεσε «τον περασμένο Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε ένα θετικό κλίμα. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής συζητήθηκαν για άλλη μια φορά τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών και υπήρξε ταύτιση απόψεων για την επίλυση των διαφορών με διάλογο».

«Εμείς σήμερα παρακολουθήσαμε τα θέματα που συζήτησαν οι ηγέτες μας σε εκείνη τη συνάντηση. Κάναμε μια διευρυμένη αξιολόγηση των σχέσεών μας και μελετήσαμε τον οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες. Μετά από δύο εβδομάδες, ο κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη» ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέχεια.

Ο κ. Φιντάν υπογράμμισε ότι «Πιστεύουμε πως τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο. Αξιολογήσαμε περιεκτικά τα προβλήματα μας αναφορικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο. Συζητήσαμε τα θέματα αυτά νωρίτερα σε διερευνητικές συνομιλίες. Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, ως Τουρκία υποστηρίζουμε πάντα την αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού. Ανταλλάξαμε απόψεις με τον ομόλογό μου και αναφορικά με το Κυπριακό. Οι θέσεις μας αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού είναι γνωστές. Συζητήσαμε τα όσα μπορούμε να κάνουμε ως εγγυήτριες χώρες. Συζητήσαμε επίσης τα βήματα που μπορούν να πραγματοποιηθούν για την ανάπτυξη του εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων. Οι Υφυπουργοί μας τον προσεχή μήνα θα συζητήσουν στην Ελλάδα την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο της κοινής δράσης. Επίσης βρίσκεται στην ατζέντα μας και η ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού. Ανέφερα επίσης ότι περιμένουμε μια αποτελεσματική συνεργασία από τη γείτονά μας σε ό,τι αφορά τον αγώνα μας κατά τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK[…]».

Για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είπε ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας. «Δεν θέλουμε να δούμε άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο.»

«Ένα σημαντικό θέμα της ατζέντας μας είναι και τα προβλήματα των ομογενών μας στην Ελλάδα. Έχουμε επιλύσει τα προβλήματα με διάφορες θετικές εφαρμογές της ρωμαίικης κοινότητας στη χώρα μας. Επίσης, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των οθωμανικών έργων στην Ελλάδα[…]. Επαναλάβαμε τις προσμονές μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξιότιμοι εκπρόσωποι του Τύπου, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε άνευ προϋποθέσεις τον διάλογο και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματα και τα συμφέροντα, υπό τη βάση του διεθνούς δικαίου. Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον Υπουργό για την επίσκεψη αυτή».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον οδικό χάρτη των επαφών που θα υπάρξει ανάμεσα στις δυο πλευρές το επόμενο διάστημα.

Στη συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ακόμα ότι «απαραίτητη προϋπόθεση του μεταναστευτικού όσο και κάθε άλλου συναφούς ζητήματος είναι η αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων που προκαλούν αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή μας και είχαμε σήμερα την ευκαιρία με τον κ. Φιντάν να συζητήσουμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τη Συρία, για τη Λιβύη, για τις συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό της περιφερειακής σταθερότητας είναι σημαντικό για τις διμερείς μας σχέσεις να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στην περιοχή μας με αποχή από επιθετική ρητορική και μονομερείς ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την προσέγγιση».





Source link