Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Γλώσσα Σκοπέλου: Το χωριό που έσωσε 14 Εβραίους της Θεσσαλονίκης το 1943

Εβραίοι Θεσσαλονικης

Τη διάσωση 14 Εβραίων της Θεσσαλονίκης από κατοίκους της Σκοπέλου το 1943 αφηγείται στην ΕΡΤ3 ο διδάκτορας Νομικής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου Απόστολος Τζαρός, ο οποίος συγκέντρωσε στοιχεία ανατρέχοντας στη σχετική βιβλιογραφία και μιλώντας με τη μοναδική από τους 14 που βρίσκεται ακόμα εν ζωή, τη Νίνα Καμχί, η οποία μεταφέρθηκε στη Σκόπελο στην ηλικία των 2,5 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Τζαρό, οι οικογένειες του Γιώργου Μιτζελιώτη και του Στέφανου Κορφιάτη, με τη βοήθεια όλου του χωριού, έκρυψαν τους κυνηγημένους Εβραίους για περίπου ενάμιση χρόνο στη Γλώσσα της Σκοπέλου, όπου μεταφέρθηκαν κρυφά με καΐκι από την Επανομή.

Για την αυτοθυσία τους οι Μιτζελιώτης και Κορφιάτης γράφτηκαν το 1980 στο Βιβλίο των Δικαίων των Εθνών. Πρόκειται για μία λίστα, στην οποία περιλαμβάνονται, όσοι Ευρωπαίοι βοήθησαν να σωθούν Εβραίοι από το Ολοκαύτωμα, αναφέρει ο κ. Τζαρός. Κατά τον ίδιο, η βοήθεια των Μιτζελιώτη και Κορφιάτη αναγνωρίστηκε και από τους απογόνους των 14 διασωθέντων Εβραίων, οι οποίοι τελούν μνημόσυνο στη μνήμη τους και περνούν πολύ συχνά στη Σκόπελο μέρος των διακοπών τους.

www.ertnews.gr



Source link