29 Σεπτεμβρίου 2024

Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Βόλος: Διευθυντής ΤΕΠ – Απαιτούνται σημαντικές αλλαγές – Ας λάβουν υπόψη τους χρήστες υγείας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ

Για εφημερίες του τρόμου, κάνουν λόγο γιατροί και νοσηλευτές, καθώς πληθαίνουν κρούσματα επιθέσεων, από ασθενείς και συνοδούς στο Νοσοκομείο του Βόλου. Θύμα αυτή τη φορά ένας χειρουργός που την Κυριακή το βράδυ δέχτηκε επίθεση από πατέρα ενός μικρού παιδιού. Για μη σωστή φύλαξη κάνει λόγο ο διευθυντής των ΤΕΠ, Ηλίας Καραμέτος, και επισημαίνει την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των χρηστών των ΤΕΠ στην ανακαίνιση του ΤΕΠ του Αχιλλοπούλειου, που είναι μεταξύ αυτών που πιλοτικά θα ανακαινιστούν.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ΕΡΤ Βόλου ο κ. Καραμέτος, το ΤΕΠ του Αχιλλοπούλειου εφημερεύει καθημερινά και δέχεται περιστατικά όλων των ειδικοτήτων και τα εξυπηρετεί αν έχει την ειδικότητα, αλλιώς τα διακομίζει σε άλλα νοσοκομεία. Το μόνιμο προσωπικό είναι τρεις μόνιμοι γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων, δύο με την ειδίκευση της επείγουσας που καθημερινά πρέπει να καλύπτουν το πρωινό ωράριο. “Αυτό είναι αδύνατον όταν εφημερεύει κάποιος από μας ή πρέπει να λείψει με άδεια ή με κάποια ασθένεια. Έχουν μετακινηθεί δύο γιατροί από Κ.Υ. που συνδράμουν στην πρωινή λειτουργία και άλλοι τρεις από Κ.Υ. Μαγνησίας μετά τις 3μ.μ.”.

Επιπλέον ο αριθμός των εξυπηρετούμενων τα χρόνια πριν την πανδημία ανέρχονταν στο αστρονομικό αριθμό των 85.000-90.000 το χρόνο κάτι που είχε μειωθεί την περίοδο της πανδημίας και με χθεσινά στοιχεία ο κ. Καραμέτος ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός φέτος φτάνει τις 70.000 επισκέψεις. “Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν περιστατικά Α’θμιας Φροντίδας Υγειας με τον κόσμο να μην γνωρίζει που να απευθυνθεί για να λύσει το πρόβλημά του. Όλα αυτά συσσωρεύονται σε ένα επιβαρυμένο τμήμα. Όταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις ένα υπερεπείγον περιστατικά τα άλλα θα πρέπει να περιμένουν και τότε η αναμονή μπορεί να φθάσει και τις τρεις ώρες. Αποτέλεσμα ασθενείς και συνοδοί να εκνευρίζονται και να δημιουργούνται εντάσεις και προστριβές που δεν θα πρέπει να συμβαίνουν σε ένα νοσοκομείο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το προχθεσινο όπου ομάδα Ρομά με ένα παιδί με θλαστικό τραύμα, επιτέθηκε λεκτικά και με ένα κινητό στο γιατρό χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος”, ανέφερε ο κ. Καραμέτος.

Σημαντικός τόνισε είναι ο ρόλος της φύλαξης, που είτε έχει λάθος ρόλο, ή έχει λάβει λάθος οδηγίες. “Έχουμε και εμείς παρακολουθήσει σεμινάρια για το πως λειτουργεί ένα τμήμα ΤΕΠ. Η φύλαξη πρέπει να είναι στην είσοδο του ΤΕΠ, να ελέγχεται αυτός που εισέρχεται και να υπάρχει άδεια γιατρού για να εισέλθει ο συνοδός για να ενημερωθεί, διότι σε άλλη περίπτωση καταπατώνται και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών. Μέσω της εισόδου στο ΤΕΠ κάποιος εισέρχεται στον κύριο κορμό του Νοσοκομείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και αυτή η απρόσκοπτη χωρίς έλεγχο είσοδο έχει τα χαρακτηριστικά που είπατε. Η διοίκηση είναι ενήμερη αλλά υπάρχει δυσκαμψία να το κατανοήσουν. Δεν χρειαζόμαστε προσωπικούς bodyguard αλλά έλεγχο. Οι συμβάσεις που υπογράφονται με τις εταιρείες φύλαξης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις του προσωπικού που εργάζεται σε αυτά τα τμήματα και γνωρίζει τις αδυναμίες τους”, επισήμανε ο κ. Καραμέτος.

Πρόσθεσε ότι έχει χαλάσει και η ηλεκτρονική πόρτα που χωρίζει το χώρο αναμονής των ΤΕΠ με τα εξεταστήρια, τόσο από τη χρήση όσο και από τις “βιαιοπραγίες εναντίον της”. ” Έτσι δεν υπάρχει νοητό όριο που να ξεχωρίζει την αναμονή από τα εξεταστήρια. Η άποψη αυτή είναι όλου του προσωπικού που εργάζεται στο ΤΕΠ και αυτό που λεω θα το προσυπογράψουν όλοι οι γιατροί και θα κατατεθεί στην διοίκηση και στην 5η ΥΠΕ. Δεν είμαι εγώ ανακριβής. Θα περίμενα σε αυτά που ανέφερα στην ανάρτησή μου σε μια δραματική Κυριακή εφημερίας, όχι αναφορικά με τη ποιότητα των περιστατικών, αλλά στην διαδικασία που εισέρχονταν και στην ανεξέλεγκτη είσοδο στο χώρο των εξεταστηρίων. Όταν φθάσει στο γιατρό ο ασθενής ή ο συνοδός που έχουν εκνευριστεί είναι πολύ αργά. Θα έπρεπε να έχει καταγραφεί το περιστατικό να του έχουν δώσει οδηγίες που να αναφερθεί κλπ. Δεν βλέπω συμπαράσταση και κανείς δεν κάλεσε το προσωπικό του ΤΕΠ να καταγραφούν οι απόψεις μας και να λυθούν τα θέματα που έχω περιγράψει. Δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας από την πλευρά της διοίκησης να επιλυθούν τα θέματα”, τόνισε.

Τέλος επισήμανε ότι τόσο εκείνος όσο και συνάδελφοί του σκέπτονται να αποχωρήσουν από το ΕΣΥ, “χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Προσπαθώ εδώ και τέσσερα χρόνια να κάνω το Τμήμα να δουλέψει καλύτερα, αλλά υπάρχουν σκόπελοι και δεν ξέρω γιατί αυτό συμβαίνει”. Σημειώνεται ότι η εισήγησή του για την ανακαίνιση των ΤΕΠ και δη του Αχιλλοπούλειου, τον βρίσκει αντίθετο σε αυτό που σχεδιάζεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε ΤΕΠ. “Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερος χώρος και για συνοδούς, και για τα εξεταστήρια αλλά και για το προσωπικό που εργάζεται. Θέλω να πιστεύω ότι οι ειδικοί θα λάβουν υπόψη αυτά που προτείνουν οι χρήστες των ΤΕΠ” . Το πρόγραμμα αφορά την ανακαίνιση 8 η 12 ΤΕΠ ανά την Ελλάδα. Πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση για την ανακαίνιση του ΤΕΠ Λαμίας.

www.ertnews.gr



Source link