28 Σεπτεμβρίου 2024

Sporades Tv News

Η ενημέρωση απο τις Βόρειες Σποράδες SporadesNew SporadesTv

Βόλος: Αδυναμίες του νέου μοντέλου διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαπιστώνει ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων

001

Στις αδυναμίες του νέου μοντέλου διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικά στην αδυναμία να ανταποκριθεί στις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που αντιμετώπισε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τις πλημμύρες Daniel και Elias, συζήτησε η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου.

Με απόφασή της ζητά άμεση ενημέρωση για τις αποφάσεις της Διοίκησης, την προκήρυξη όλων των θέσεων στα όργανα του Πανεπιστημίου με διαφάνεια, διάλογο μεταξύ των Τμημάτων και του Δ.Σ. του Πανεπιστημίου, και την επαναφορά της Συγκλήτου ως καθοριστικό όργανο διοίκησης κ.α.

Τι ακριβώς αιτούνται
• Την άμεση ενημέρωση για τις αποφάσεις τις Διοίκησης και ιδιαίτερα του ΣΔ όλων των μελών του ΠΘ.
• Την προκήρυξη όλων των θέσεων στα όργανα του ΠΘ με διαφάνεια και την κρίση των υποψηφίων με αξιοκρατικά κριτήρια με τεκμηριωμένο και ακαδημαϊκό τρόπο.
• Την άμεση επίσκεψη και γνωριμία των εξωτερικών μελών του ΣΔ με τα μέλη του ΠΘ και επίσκεψη αυτών σε όλα τα Τμήματα και πόλεις, ώστε να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος.
• Την κατάργηση του μοντέλου διοίκησης που προβλέπει ο 4957/22 και την επαναφορά της Συγκλήτου ως το καθοριστικό όργανο διοίκησης του Πανεπιστημίου, μια και στην πράξη φαίνεται πόσα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.
• Παράλληλα, η διοίκηση του Πανεπιστημίου πρέπει να φροντίσει η άσκηση της διοίκησης να γίνεται με άξονες τον σεβασμό της ακαδημαϊκής κοινότητας και των μελών της και την μείωση των αρνητικών συνεπειών του νόμου.

Τι παρατηρούν μεταξύ άλλων

Τονίζουν ότι το Πανεπιστήμιο υπολειτουργεί μετά τις πλημμύρες και ζητούν ενημέρωση για τη πορεία αποκατάστασης των υποδομών του, όπως με την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 23/10/2023. Επιπλέον τονίζουν ότι το νέο μοντέλο διοίκησης ευνοεί την αυθαιρεσία. “Το Συμβούλιο Διοίκησης του Π.Θ, ενώ αποφασίζει για σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα του Π.Θ δεν έχει έρθει σε επαφή ούτε με το Σύλλογο των Διδασκόντων του Π.Θ, αλλά ούτε και με τα Ακαδημαϊκά Τμήματα. Δεν γνωρίζουμε αν τα εξωτερικά μέλη του ΣΔ έχουν ποτέ επισκεφθεί το Π.Θ. Είναι λοιπόν, απορίας άξιο πως μπορεί κάποιος να αποφασίζει για τη λειτουργία του ΠΘ έχοντας άγνοια βασικών παραμέτρων αυτής της λειτουργίας. Γνωρίζουν άραγε τα εξωτερικά μέλη του ΣΔ τα προβλήματα που υπάρχουν στις υποδομές; Έχουν συζητήσει με το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό για τα καθημερινά τους προβλήματα και τις πιθανές λύσεις; Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη ενημέρωσης του σώματος των διδασκόντων για τις αποφάσεις που παίρνονται στο ΠΘ. Δεν καλείτει καν στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου ούτε το Σ.Δ. και ενώ ήδη έχει διαμαρτυρηθεί εγγράφως δεν έχει λάβει απάντηση.

Επιπλέον τονίζουν ότι τίθεται σε κίνδυνο η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία του Πανεπιστημίου και ιδιαίτερα σε κρίσιμες δομές του. Ιδιαίτερα σε αυτές που συμβάλλουν στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας.

Παραθέτουν πολλά παραδείγματα και η ανακοίνωση καταλήγει ότι, “αυτές οι ενέργειες και παραλείψεις, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι παραβιάζουν το νομικό πλαίσιο, αποτελούν σαφή και πρωτοφανή οπισθοδρόμηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε θέματα δημοκρατικής λειτουργίας, διοικητικής λειτουργίας, ακαδημαϊκής δεοντολογίας και συναδελφικής συμπεριφοράς. Επιπλέον, αλλοιώνουν την φυσιογνωμία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απομονώνουν και αποξενώνουν τα μέλη ΔΕΠ από τα δρώμενα στο ΠΘ και καταστρέφουν την αίσθηση της κοινότητας που κάθε Πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει.

Επί σειρά ετών, οι Πρυτάνεις δεν απαντούσαν στην κριτική που ασκούταν και όταν υπήρχε απάντηση αυτή πάντα ήταν συγκαταβατική, διότι ο ρόλος του Πρύτανη είναι να λειτουργεί συνθετικά και συμβιβαστικά χωρίς να έρχεται σε αντιπαράθεση δημοσίως με συναδέλφους. Επίσης, οι όποιες διαφορές δεν είναι δυνατόν να λύνονται σε πειθαρχικά όργανα, του ΠΘ, καθότι αυτά ορίζονται από τη Διοίκηση. Αναφερόμαστε στο γεγονός όπου μέλος του ΣΔ ήρθε το κρίσιμο αυτό διάστημα σε αντιπαράθεση με δύο κοσμήτορες που εργάστηκαν για την προστασία και την λειτουργία της Σχολής τους μετά την καταστροφή του Σεπτεμβρίου 2023. Επειδή στη συνήθη ακαδημαϊκή πρακτική, τέτοιες ενέργειες είτε επιβραβεύονται είτε λύνονται συναδελφικά και με καλή πίστη, η ΓΣ του ΕΣΔ ρωτά ποια ήταν η αιτία της αντιπαράθεσης. Οι ενέργειες αυτές θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του πανεπιστημίου, τη δημοκρατική του εκπροσώπηση, τις ερευνητικές δομές του, τον κοινωνικό του ρόλο και εν τέλει το κύρος του“.

www.ertnews.gr



Source link